Armbågsbesvär

Kubitaltunnelsyndrom

Inklämnig av Ulnarisnerven vid armbågen kallas “kubitaltunnelsyndrom.”

Ulnarisnerven är en av de tre huvudnerverna i armen. Den rör sig från nacken och ner i handen och kan irriteras på flera ställen. Den vanligaste platsen för nervinklämningen är bakom den inre delen av armbågen.  Domningar och stickningar i handen och fingrarna är vanliga symtom på kubitaltunnelsyndrom. I de flesta fall kan symptom hanteras med konservativa behandlingar som anpassning av aktiviteter. Om konservativa metoder inte förbättrar dina symtom, eller om nervkompressionen orsakar muskelsvaghet eller skada i din hand, Vi rekommendera operation.  

Anatomi

Ulnarisnerven går bakom den mediala epikondylen på insidan av armbågen. Nedanför armbågen rör sig Ulnarisnerven under musklerna på insidan av underarmen och in i handen på sidan av handflatan och lillfingret. 

Ulnarisnerven ger känsla till lillfingret och hälften av ringfingret. Den styr också de flesta av de små musklerna i handen som hjälper till med fina rörelser, och några av de större musklerna i underarmen som hjälper dig att ta ett starkt grepp. 

Ulnarisnerven ger känsla till lillfingret och till hälften av ringfingret på både handflatan och baksidan av handen. 

Orsak

I många fall av kubitaltunnelsyndrom är den exakta orsaken inte känd. Ulnarisnerven är särskilt sårbar för kompression vid armbågen eftersom den måste färdas genom ett smalt utrymme med mycket lite mjukvävnad för att skydda den.

Vanliga orsaker till komprimering

Det finns flera orsaker till tryck på nerven vid armbågen:

 • När du böjer din armbåge, måste Ulnarisnerven sträcka sig runt den mediala epikondylen. Eftersom denna böjning kan irritera nerven, så kan du få smärtsamma symtom om du håller din armbåge böjd under långa perioder eller om du böjer din armbåge upprepade gånger.

Till exempel sover många med böjda armbågar. Detta kan förvärra symtomen och göra så att du vaknar på natten med domningar i fingrarna .

 • Hos vissa människor glider nerven ut bakom den mediala epikondylen när armbågen är böjd. Med tiden kan denna glidning fram och tillbaka irritera nerven.
 • Om du lutar dig fram på din armbåge under långa perioder kan det pressa nerven.
 • vätska i armbågen kan orsaka svullnad som kan komprimera nerven.
 • Ett direkt slag mot armbågens insida kan orsaka smärta, elektrisk stötkänsla och domningar i lillfingret och ringfingrar. 

Riskfaktorer

 • Tidigare fraktur
 • Benpålagringar/ artrit i armbågen
 • Svullnad i armbågsleden
 • Cystor nära armbågsleden
 • Upprepande eller långvariga aktiviteter som kräver att armbågen böjs. 

Symtom

Kubitaltunnelsyndrom kan orsaka smärta på insidan av armbågen. De flesta av symtomen uppstår dock i din hand.

Att sova med armbågen böjd kan förvärra symtomen.

 • Domningar och stickningar i ringfingret och lillfingret är vanliga symtom. Dessa symtom kommer och går oftast. De händer oftare när armbågen är böjd, till exempel när du kör eller håller telefonen. Vissa människor vaknar på natten för att fingrarna domnar.
 • domningskänsla i ringfingret och lillfingret, särskilt när din armbåge är böjd. I vissa fall kan det vara svårare att flytta fingrarna in och ut, eller att kontrollera föremål.
 • Försvagning av greppet och svårigheter med fingerkoordination (som att skriva eller spela ett instrument) kan uppstå. Dessa symtom ses vanligtvis i mer allvarliga fall av nervinklämning.
 • Om nerven är mycket komprimerad eller har varit komprimerad under en längre tid kan muskelförsvagning i handen uppstå.  Av detta skäl är det viktigt att Du får en bedömning om symtomen är allvarliga eller om de är mindre allvarliga men har varit närvarande i mer än 6 veckor.  

Vad kan man göra själv?

Det finns många saker du kan göra hemma för att lindra symtomen. Om dina symtom påverkar normal aktivitet eller varar mer än några veckor, se till att du bokar en tid hos din läkare eller Cityortopeden.

 • Undvik aktiviteter som kräver att du håller armen böjd under längre tid.
 • Om du använder en dator ofta ska du se till att stolen inte är för låg. Vila inte armbågen på armstödet.
 • Undvik att luta dig på armbågen. Kör till exempel inte med armen vilande i det öppna fönstret.
 • Håll armbågen rakt på natten när du sover. Detta kan göras genom att linda in en handduk runt din raka armbåge.

Löst lindning av en handduk runt armen med tejp kan hjälpa dig att komma ihåg att inte böja armbågen under natten.

Läkarundersökning

Din läkare kommer att diskutera din sjukdomshistoria och allmänna hälsa. Han eller hon kan också fråga om ditt arbete, dina aktiviteter och vilka mediciner du tar. Efter att ha diskuterat dina symtom och medicinska historia kommer din läkare att undersöka din arm och hand för att avgöra vilken nerv som är inklämd och var den är inklämningen. Några av de fysiska undersökningstester som din läkare kan göra inkluderar:

 • Knacka över nerven. Om nerven är irriterad kan detta orsaka en chock i lillfingret och ringfingret – även om detta kan hända när nerven också är normal.
 • Kontrollera om ulnarisnerven glider ur sitt normala läge när du böjer armbågen.
 • Undersöka nacken, axeln, armbågen och handleden för att se om olika positioner orsakar symtom.
 • Kontrollera för känsla och styrka i handen och fingrarna. 

Tester

Röntgen:

Röntgen ger detaljerade bilder av täta strukturer, som ben. De flesta orsakerna till komprimering av ulnarisnerven kan inte ses på röntgen. Dock kan din läkare röntga armbågen eller handleden för att leta efter tex benpålagringar som kan komprimera nerven. 

Neurografi:

Undersökning av nervernas funktion (Neurografi) för att se hur väl nerven fungerar och hjälpa till att identifiera var den komprimeras. 

Studier av nervledningar mäter signalerna som rör sig i nerven på din arm och hand.

Nerver är som “elektriska kablar” som reser genom din kropp med meddelanden mellan din hjärna och muskler. När en nerv inte fungerar bra tar det för lång tid för den att leda. Under ett nervledningstest stimuleras nerven på ett ställe och den tid det tar för att få ett svar mäts. Flera platser längs nerven kommer att testas och området där responsen tar för lång tid kommer sannolikt att vara den plats där nerven är inklämd. Test av nervledningar kan också avgöra om kompressionen också orsakar muskelskada. Under testet sätts små nålar i några av de muskler som ulnarisnerven styr. Muskelskada är ett tecken på allvarligare nervkomprimering. 

Behandling

Såvida inte nervinklämningen har orsakat mycket muskelförsvagning, kommer din läkare troligen först att rekommendera konservativ behandling. 

Konservativ behandling:

Om dina symtom precis har börjat kan din läkare rekommendera ett antiinflammatoriskt läkemedel, till exempel ibuprofen, för att minska svullnaden runt nerven. Även om steroider, såsom kortison, är mycket effektiva antiinflammatoriska läkemedel, används steroidinjektioner i allmänhet inte eftersom det finns risk för nervskador. Vi ordinera en vadderad skena att använda på natten för att hålla armbågen i en rak position. 

Nervglidnings övningar:  Övningar för att hjälpa ulnarisnerven att glida genom kubitaltunneln vid armbågen och Guyons kanal vid handleden kan förbättra symtomen. Dessa övningar kan också hjälpa till att förhindra stelhet i arm och handled. 

Exempel på nervglidningsövningar. Med armen framför dig och armbågen rakt, böj handleden och fingrarna mot kroppen, sträck sedan bort dem från dig och böj sedan armbågen. 

Kirurgisk behandling:

Vi rekommendera operation för att ta bort trycket från nerven om:

 • konservativa metoder inte har förbättrat ditt tillstånd
 • Ulnarisnerven är mycket inklämd
 • Nervinklämningen har orsakat muskelsvaghet eller skada

Det finns några kirurgiska ingrepp som kommer att lindra trycket på ulnarisnerven i armbågen. Din ortoped kommer att prata med dig om det alternativ som är bäst för dig. Dessa procedurer utförs oftast på poliklinisk basis.

Kubitaltunnel frigöring: 

I denna operation skärs och delas ligamentets “tak” på kubitaltunnel. Detta ökar tunnelns storlek och minskar trycket på nerven. 

Efter proceduren börjar ligamentet att läka och ny vävnad växer över hela divisionen. Den nya tillväxten läker ligamentet och ger mer utrymme för ulnarisnerven att glida igenom.

Denna illustration visar ulnarisnerven genom kubitaltunneln. 

Reproducerad från J Bernstein, red: Musculoskeletal Medicine. Rosemont, IL, American Academy of Orthopedic Surgeons, 2003.

kubitaltunnel frigöring tenderar att fungera bäst när nervkompressionen är mild eller måttlig och nerven inte glider ut bakom mediala epikondylen när armbågen är böjd.

Ulnarisnerv främre transposition: 

I många fall flyttas nerven från sin plats bakom den mediala epikondylen till en ny plats framför den. 

För främre transposition av ulnarisnerven görs ett snitt längs insidan av armbågen (bild) eller längs baksidan av armbågen.

Nerven kan förflyttas för att ligga under huden och fettet men ovanpå musklerna (subkutan transposition), eller i musklerna (intermuskulär transposition), eller under musklerna (submuskulär transposition).

Medial epikondylektomi:  

Ett annat alternativ för att frigöra nerven är att ta bort en del av den mediala epikondylen.  

Kirurgisk återhämtning:

Beroende på vilken typ av operation du har kan du behöva använda skena i några veckor efter operationen. En submuskulär transposition kräver vanligtvis en längre tid (3 till 6 veckor) i en skena.

Din kirurg kan rekommendera fysioterapiövningar för att hjälpa dig att återfå styrka och rörelse i armen. Han eller hon kommer också att prata med dig om när det är säkert att återvända till alla dina normala aktiviteter. 

Kirurgiskt resultat

Resultatet av operationen är i allmänhet bra. Varje kirurgisk metod har en liknande framgångsgrad för rutinmässiga fall av nervinklämning. Om nerven är mycket dåligt komprimerad eller om det är muskelavfall kan nerven kanske inte återgå till det normala och vissa symtom kan kvarstå även efter operationen. Nerverna återhämtar sig långsamt, och det kan ta lång tid att veta hur väl nerven kommer att klara sig efter operationen.Vi 

Tennisarmbåge

Tennisarmbåge (lateral epikondylit) är ett smärtsamt tillstånd som uppstår när senor i din armbåge blir överbelastade, vanligen genom repetitiva rörelser av den handleden och armen.

Smärtan av tennisarmbåge sker främst där senorna av underarmsmusklerna fäster till laterala epicondylen på utsidan av din armbåge. Smärta kan också spridas i din underarm och handled. Vila och receptfria smärtstillande hjälper ofta till att lindra tennisarmbåge. Om konservativa behandlingar inte hjälper eller om symtomen är invalidiserande, föreslår vi kirurgi.

Symtom

Smärtan i samband med tennisarmbåge kan stråla från utsidan av din armbåge till din  underarm och handled. Smärta och svaghet kan göra det svårt att:

 • Skaka hand eller ta ett föremål
 • Hålla i en kaffekopp

Orsaker

Upprepade rörelser av de underarmsmuskler som du använder för att räta ut och höja din hand och handled kan resultera i små bristningar i senor som fäster underarmsmusklerna till överarmsbenet. Som namnet antyder, kan tennis orsaka tennisarmbåge. Men många andra vanliga arm rörelser kan orsaka tennisarmbåge, inklusive:

 • Användning av VVS- verktyg
 • Målning
 • Skruvning
 •  Upprepande datormusanvändning

Risk faktorer

Faktorer som kan öka din risk att få tennisarmbåge inkluderar:

 • Ålder. Fastän tennisarmbåge påverkar människor i alla åldrar, är det mest vanligt hos vuxna mellan åldrarna 30 och 50. 
 •  Personer som har jobb som involverar repetitiva rörelser i den handled och arm är mer benägna att utveckla tennisarmbåge. Exempel inkluderar rörmokare, målare, snickare , slaktare och kockar. 
 • Vissa sporter: Deltagande i racketsporter ökar risken att drabbas av tennisarmbåge.

Diagnos

Din läkare tar din sjukdomshistoria och undersöker det drabbade området ber dig att röra din armbåge, handled och fingrar på olika sätt. Oftast ger sjukdomshistorien och undersökningen tillräcklig information så att din läkare kan sätta diagnos tennisarmbåge men om din läkare misstänker att något annat kan orsaka dina symptom, kan han eller hon föreslå röntgen eller andra typer av röntgenundersökningar.

Behandling

Tennis armbåge blir ofta bättre av sig självt. Men om receptfria läkemedel eller andra egenvårdsåtgärder inte hjälper, kan din läkare kan föreslå fysioterapi. Svåra fall av tennisarmbåge kan kräva operation.

Terapi:

Om dina symtom är relaterade till tennis, kan din läkare föreslå att experter utvärderar din tennis teknik  eller rörelser involverade med dina jobbuppgifter för att bestämma de bästa stegen för att minska stressen på den skadade vävnaden. En fysioterapeut kan hjälpa dig med övningar för att gradvis sträcka och stärka dina muskler, speciellt muskler i din underarm. Excentriska övningar, som innebär att sänka din handled mycket långsamt efter att höja den, är särskilt bra. En rem i underarmen eller skena kan minska stressen på den skadade vävnaden .

Kirurgiska eller andra åtgärder:

             Injektioner: 

Botox injektion mot den skadade senan.

Torra nålar – där en nål tränger igenom den skadade senen på många ställen – kan också vara till hjälp. 

             Kirurgi: 

Om dina symtom inte har förbättrats efter 6-12 månader av omfattande icke-operativ behandling, kan du vara en kandidat för operation för att avlägsna skadad vävnad Rehabiliteringsövningar är avgörande för återhämtning.  

Golfarmbåge

Överbelastning av senor i underarm som fäster till insidan av din armbåge. Smärtan kan sprida sig till underarmen och handled. Golfarmbåge är likartad till tennisarmbåge, som förekommer på utsidan av armbågen. Det är inte begränsat till golfare.Tennisspelare och andra som upprepade gånger använder sina handleder eller knyter sina fingrar kan också utveckla golfarmbåge.

Golfarmbåge kännetecknas av:

             Smärta och ömhet: Vanligtvis på den inre sidan av armbågen. Smärtan kan också sträcka  sig längs insidan               av underarmen. Smärta förvärras vanligtvis med vissa rörelser. 

             Stelhet: Din armbåge kan känna sig stel och att det kan göra ont att knyta näven.

             Svaghet:  Du kan ha svaghet i dina händer och handleder. 

             Domningar eller stickningar: Dessa känslor kan stråla ut i en eller flera fingrar – vanligtvis ringfingret och                     lillfingret. Smärtan från golfarmbåge kan komma plötsligt eller gradvist. Smärtan kan förvärras med vissa                     rörelser, till exempel som att svänga en golfklubba. När ska man träffa en läkare Rådfråga din läkare om vila,               is eller receptfria smärtstillande inte lindrar armbågssmärtan.

Sök omedelbar vård om:

 • Din armbåge är varmt och inflammerad och du har en feber
 • Du kan inte böja din armbåge
 • Din armbåge ser deformerad ut
 • Du misstänker att du har brutit ett ben 

Orsaker

              Golfarmbåge (medial epikondylit) orsakas av skador på muskler och senor som styr din handled                                    och fingrar. Denna skada är oftast relaterad till överbelastning eller upprepad belastning. Förutom golf,                        finns det många aktiviteter och yrken som kan leda till golfarmbåge, inklusive: 

 •  Felaktig teknik med tennisslag, särskilt backhanden,kan orsaka skador på senan. Att använda en racket som är för liten eller tung också kan leda till skador. 
 • Kast sport. Felaktig teknik i baseboll eller softboll kan vara en annan orsak. Bågskytte och spjutkast kan också orsaka golfarmbåge. 
 • Styrketräning . Lyfta vikter med felaktig teknik, till kan överbelasta armbågens muskler och senor.  
 • Kraftfulla, repetitiva yrkes rörelser.Dessa förekommer i områden såsom t.ex. konstruktion, VVS och snickeri.      För att drabbas av golfarmbåge, behöver aktiviteten i allmänhet vara gjord mer än en timme per dag under många dagar.

Risk faktorer

              Du löper högre risk för att utveckla golfarmbåge om du är:

 • 40 år eller äldre
 • Utför repetitiva aktiviteter åtminstone två timmar en dag
 • överviktig
 • rökare

  Förebyggande åtgärder

               Du kan vidta följande åtgärder för att förhindra golfarmbåge:

 • Stärk dina underarms muskler. Använd lätta vikter eller pressa en tennisboll. Även enkla övningar kan hjälpa dina muskler att ta upp energin från plötslig fysisk stress.  
 • Värm upp innan aktivitet. Gå eller jogga under några minuter för att värma upp dina muskler. Gör sedan milda stretchövningar innan du börjar träna.  
 • Använd rätt utrustning. Om du använder äldre golf klubbor, uppgradera till lättare grafit klubbor. Om du spelar tennis, se till att din racket passar dig. 
 • Lyft ordentligt. När du lyfter något – inklusive vikter – håll din handled stabilt för att minska belastning i din armbåge. 
 • Vet när du ska vila. Försök att inte överanstränga din armbåge. 
 • Vid första tecken på smärta i armbågen, ta en paus. 

Diagnos

Golfarmbåge är vanligtvis diagnostiseras baserat på din sjukdomshistoria. För att utvärdera smärta och stelhet kan din läkare undersöka det drabbade området eller be dig att röra din armbåge, handled och fingrar på olika sätt. En röntgen kan hjälpa läkaren att utesluta andra orsaker till smärta i armbågen till exempel som en fraktur eller artrit. Det krävs sällan mer  omfattande avbildningsstudier – så som magnetkameraundersökning.

Behandling

Behandlingen börjar med att undvika aktivitet som orsakar smärta. För att lindra smärta, använd kyla.

Medicin:

Du kan använda receptfria läkemedel (Ipren, Voltaren). Kortisoninjektioner ges inte ofta eftersom de inte har visat sig vara effektiva på lång sikt. 

Terapi:

Prova följande:

 •  Vila från ditt golfspel eller andra repetitiva aktiviteter tills smärtan är borta. Om du återvänder till aktivitet för snabbt, du kan förvärra ditt tillstånd. 
 • Kyla över det drabbade området. Applicera kylande förpackningar på din armbåge i 15 till 20 minuter tre till fyra gånger per dag under flera dagar. Om du använder is kan du skydda din hud genom att linda isen i en tunn handduk . 
 • Använd en skena Din läkare kan rekommendera en skena på din drabbade arm.
 • Stretching och övningar av det drabbade området.Din läkare kan föreslå övningar för stretching och förstärkning. Träning av senan med specifika träningsövningar har visat sig vara särskilt effektivt. Andra fysiska eller yrkesterapimetoder kan också vara till hjälp.

Kirurgi:

Kirurgi är sällan nödvändigt. Men om dina symptom inte svarar på konservativ behandling efter 6–12 månader kan kirurgi kan vara ett alternativ. De flesta blir bättre med vila, kyla och smärtstillande. Beroende på svårighetsgraden av din kondition, kan smärtan pågå under några månader till år även om du tar det lugnt och följer instruktionerna för träning av din arm. Ibland återkommer smärtan  eller blir kronisk