Fotåkommor

Boniun (Hallux Valgus)

En bunion är en smärtsam förhårdnad som utvecklas på insidan av foten vid stora tåleden. Bunion kallas ofta hallux valgus. Bunion utvecklas långsamt. Tryck på stora tåleden gör att stortån lutar sig mot den andra tån. Med tiden förändras benets normala struktur, vilket resulterar i bunionförhårdnaden. Denna deformitet ökar gradvis och kan göra det smärtsamt att bära skor eller gå.

Vem som helst kan få en bunion, men de är vanligare hos kvinnor. Många kvinnor bär snäva, smala skor som pressar tårna ihop – vilket gör det mer troligt att en bunion utvecklas, förvärras och orsakar smärtsamma symtom.

I de flesta fall lindras bunionsmärta genom att bära bredare skor med adekvat tårum och använda andra enkla behandlingar för att minska trycket på stortån.

Bunion utvecklas ibland på båda fötter.

Fotens ben och metatarsofalangeal led (MTP).

MTP-leden blir förstorad och inflammerad.

Utveckling av Bunion

Bunion börjar små, men de blir vanligtvis sämre med tiden (särskilt om individen fortsätter att ha snäva, smala skor). Eftersom MTP-leden böjs med varje steg, ju större bunionen blir, desto mer smärtsam och svårt att gå. En avancerad bunion kan starkt förändra fotens utseende. I svåra bunioner kan stortån vinkla hela vägen under eller över andra tån. Tryck från stortån kan tvinga den andra tårnen ut ur inriktningen och orsaka att den kommer i kontakt med den tredje tån. Blåsa kan utvecklas där tårna gnider mot varandra och orsakar ytterligare obehag och svårigheter att gå.

Bunion förvärras med tiden. När stortåen vinklar mot den andra tån kan den korsa den och orsaka ytterligare problem.

Fotproblem relaterade till bunion

I vissa fall kan en förstorad MTP-led leda till bursit, ett smärtsamt tillstånd där den vätskefyllda säcken (bursa) som dämpar benet nära leden blir inflammerad. Det kan också leda till kronisk smärta och artrit om det släta ledbrosket som täcker lederna skadas från lederna och inte glider jämnt.

Adolescent Bunion:

Förutom den gemensamma bunionen finns det andra typer av bunion. Som namnet antyder kallas bunion som förekommer hos ungdomar tonårs bunion. Dessa bunion är vanligast hos flickor mellan 10 och 15 år.Medan en bunion på en vuxen ofta begränsar rörelse i MTP-leden, kan en ung person med en bunion normalt flytta stortån upp och ner. En tonårings bunion kan dock fortfarande vara smärtsam och göra det svårt att använda skor. I motsats till vuxna bunion som vanligtvis är förknippade med långsiktigt slitage av smala, trånga skor är tonåriga bunion ofta genetiska och finns i familjen.

Bunionette:

En bunionett, eller “skräddarsydd bunion,” förekommer på utsidan av foten nära basen på lilletån. Även om det är på en annan plats på foten, är en bunionett mycket lik en bunion. Du kan utveckla smärtsam bursit och en hård kallus över förhårnaden.

En bunion som bildas i lilla tåns huvudled, kallas en bunionett .

Orsak

Bunion kan orsakas av:

 • Användning av dåligt passande skor i synnerhet skor med en smal, spetsig tå som tvingar tårna till ett onaturligt läge
 • Ärftlighet – vissa människor ärver fötter som är mer benägna att utveckla bunion på grund av deras form och struktur
 • Har ett inflammatoriskt tillstånd, såsom reumatoid artrit, eller ett neuromuskulärt tillstånd, såsom polio

Symtom

Förutom den synliga förhådnaden på fotens insida kan symtom på en bunion inkludera:

 • Smärta och ömhet
 • Rödhet och inflammation
 • Härdad hud på fotens botten
 • En kallus på förhårdnaden
 • Styvhet och begränsad rörelse i stortån, vilket kan leda till svårigheter att gå

Doktorundersökning:

Fysisk undersökning

Din läkare kommer förmodligen kan diagnostisera din bunion baserat på dina symtom och utseendet på din tå, kommer han eller hon också att beställa en röntgen.

Röntgen

Röntgen ger bilder av täta strukturer, såsom ben. En röntgen gör att din läkare kan kontrollera justering av tårna och leta efter skador på MTP-leden. Justeringen av dina fotben ändras när du står eller sitter. Din läkare kommer att ta en röntgen medan du står för att tydligare se den felaktiga justeringen av benen. Han eller hon kommer att använda röntgen för att avgöra hur svår bunionen är och hur man bäst kan korrigera den.

 

Behandlingsalternativ

Konservativ behandling

I de flesta fall behandlas bunion utan operation. Även om konservativ behandling faktiskt inte kan korrigera en bunion, men den kan hjälpa till att minska smärta och förhindra att bunionen försämras.

Val av skor

I de allra flesta fall kan bunionsmärta hanteras framgångsrikt genom att byta till skor som passar ordentligt och inte komprimerar tårna. Vissa skor kan modifieras med hjälp av en skena för att sträcka ut de områden som pressar tårna. Vi på Cityortopeden kan ge dig information om korrekt skopassform och vilken typ av skor som är bäst för dig. 

Skyddande “bunion kuddar” kan hjälpa till att dämpa det smärtsamma området över bunionen. Kuddar kan köpas i apotek. Se först till att testa kuddarna under en kort tidsperiod. Dynans storlek kan öka trycket på förhårdnaden. Detta kan förvärra din smärta snarare än att minska den.

Ortopedteknik och andra enheter

För att minska trycket från din bunion kan din läkare rekommendera att du använder skena eller skräddarsydda skoinlägg. Tåskydd kan placeras mellan tårna. I vissa fall kan en skena som bärs på natten som placerar din stora tå i ett rakare läge hjälpa till att lindra smärta.

Läkemedel

Antiinflammatoriska läkemedel som ibuprofen och naproxen kan hjälpa till att lindra smärta och minska svullnad. Andra mediciner kan ordineras för att hjälpa smärta och svullnad hos patienter vars bunion orsakas av artrit.

Tips för korrekt skorpassning

Eftersom dåligt anpassade skor är en vanlig orsak till bunion – och kan förvärra en befintlig bunion – är det viktigt att vara säker på att dina skor passar korrekt. I allmänhet,  rekommenderar vi användning av skor med breda tår och mjuka sulor. Undvik skor som är för korta, snäva eller skarpa, och de med klackar högre än ett par cm. Högklackade skor sätter mer press på framfoten och ökar sannolikheten för fotproblem eller skador.

Följande tips hjälper dig att välja en sko som passar rätt:

 • Välj inte skor enligt den storlek som är markerad inuti skon. Storlekarna varierar mellan skomärken och stilar. Bedöm skon efter hur den passar på din fot.
 • Välj en sko som passar så nära som möjligt till fotens form.
 • Låt dina fötter mätas regelbundet. Storleken på dina fötter förändras när du blir äldre.
 • Få båda fötterna uppmätta. De flesta har en fot större än den andra. 
 • mät i slutet av dagen när dina fötter är störst.
 • Din häl ska passa bekvämt i skon.

( Vänster ) Undvik smala, spetsiga skor som pressar tårna. ( Höger ) Leta istället på skor med en rymlig tå.

När behövs bunionkirurgi?

Operation rekommenderas för en bunion eller bunionett om du efter en tid har smärta och svårigheter att gå trots förändringar i skor och andra konservativa behandlingar. Bunionkirurgi anpassar ben, ligament, senor och nerver så att stortån kan återföras till rätt position.

Det finns flera kirurgiska ingrepp för att korrigera bunion. Även om många görs på samma dag utan sjukhusvistelse, är en lång återhämtning vanligt efter bunionkirurgi.

Kirurgi för att ta bort en tonårings bunion rekommenderas inte om bunionen orsakar extrem smärta som inte förbättras med förändring av skor. Om en tonåring har bunionkirurgi, särskilt innan den når skelettmognad, finns det en stor chans att bunionen kommer att återvända.

Det är också viktigt att notera att bunion kirurgi inte bör göras för kosmetiska skäl. Efter operationen är det möjligt för kontinuerlig smärta utvecklas i den drabbade tån även om det inte fanns någon bunionsmärta före operationen.

Goda kandidater för bunion kirurgi har ofta:

 • Betydande fot smärta som begränsar deras dagliga aktiviteter, inklusive promenader och bär rimliga skor. De kan ha svårt för att mer än ett par km (även i sportskor) utan smärta.
 • Kronisk inflammation i stortån och svullnad som gör inte förbättras med vila eller mediciner
 • Betydande deformering stortån trycker mot de mindre tårna och orsakar att tårna lägger sig över varandra.

Kirurgi

Efter kirurgi har de flesta patienterna mindre fot smärta och har bättre möjlighet att  delta i vardagliga aktiviteter. Fastän många kirurgiska åtgärder kan göras på en dagkirurgisk basis utan behov av sjukhusvistelse är en lång återhämtning period vanligt. Det tar ofta upp till 6 månader för full återhämtning, med uppföljningsbesök  hos din läkare ibland nödvändigt i upp till ett år. Det är mycket viktigt att ha realistiska förväntningar om kirurgi. Till exempel, kan kirurgi inte göra så att du kan använda en mindre skostorlek eller smala, spetsiga skor. I själva verket kan, du behöva begränsa det typer av skor för resten av ditt liv.

Kirurgiska procedurer:

I allmänhet, de gemensamma målen för de flesta bunion operationer inkluderar:

 • Återanpassa den metatarsofalangeala (MTP) leden vid basen av stortån
 • Lindra smärta
 • Korrigering av deformering av benen i foten och tån.

Eftersom bunion varierar i form och storlek, finns det olika kirurgiska åtgärder som utförs för att korrigera dem. I de flesta fall, inkluderar kirurgisk korrigering av riktningen av benet och reparera de mjuka vävnaderna runt den stortån.

Osteotomi

I en osteotomi gör din ortoped små snitt i benen för att justera leden. Efter sågning av ben fixeras detta med stift, skruvar eller plattor. Benet är nu rakare och leden balanserad. Osteotomier kan utföras på olika ställen längs benet för att korrigera deformeringen.

Röntgen som tas från toppen och sidan av foten visar en bunion korrigerad med osteotomi.

Steloperation

I denna procedur tar din ortoped bort en del led strukturer och sätter sedan skruvar, trådar eller plattor för att hålla de ytorna tillsammans tills benen läker. Steloperation  är ofta används för patienter som har svåra bunion eller svår artrit, och för patienter som har tidigare haft misslyckade bunion kirurgi.

Röntgen på vänster visar svår artrit av MTP leden. Efter steloperation (visas till höger), den hela foten är uträtad. En fördel av steloperation är att inga ytterligare  åtgärder är nödvändiga för korrigering.

Exostectomi

I denna procedur, tar ortopeden bort knölen från din tå. Enbart denna procedur utförs sällan då den inte justerar leden. Även när kombinerat med mjuk vävnads åtgärder, korrigerar exostectomi sällan orsaken. Exostectomi utförs mest som en del av en hel  korrigerande kirurgi som innefattar osteotomi, så väl som mjukvävnads åtgärder. Om en läkare utför exostectomi utan osteotomi, kan besvären återkomma.

Röntgen på vänster visar en mild bunion  nnan exostectomi. Efter åtgärd (till höger), den knölen har blivit rakat men tå deformitet är faktiskt värre; stortån driver närmare till andra tårna.

Resektion Arthroplasty

I denna procedur, avlägsnar din läkare den skadade delen av leden. Detta ökar utrymmet mellan benen och skapar ett flexibelt ärr led. Resektion plastik används  främst för patienter som är äldre, har tidigare haft misslyckade kirurgi, eller har svår artrit och inte är passande för en steloperation. Eftersom det här åtgärden kan minska  kraften i stortån rekommenderas inte ofta.

Denna röntgen visar en misslyckad resektion. 

Du kommer att vara redo att gå hem om en timme eller två . Se till att ha någon med dig som kör dig hem .

(vänster) Den bunion som var visat i början av denna artikel efter kirurgi.  (Höger) En röntgen som visar de ben i linje efter kirurgi. Osteotomier har utförts på båda benen; skruvar och plattor håller de benen på plats.

komplikationer

Som med alla kirurgiska åtgärder, finns det risker förknippade med bunion kirurgi. Dessa inträffar sällan och är oftast behandlingsbara, men i vissa fall, de kan begränsa eller förlänga din fulla återhämtning. Innan din operation kommer vi diskutera var och en av riskerna med dig och vidta specifika åtgärder för att undvika komplikationer.

De eventuella risker och komplikationer av liktorn kirurgi inkluderar :

 • Infektion
 • Nervskada
 • Misslyckande att lindra smärta
 • Stelhet i den stortån
 • Återkommande bunion

Tiden efter operation

Återhämtning 

Framgången för din operation kommer att bero på stor del på hur väl du följer våra anvisningar hemma under de första få veckorna efter operationen. Du kommer att på återbesök regelbundet i flera månader, ibland upp till ett år för att se till att din fot läker ordentligt .

Förband

Du kommer hem från sjukhuset med förband som håller din tå i sin korrigerade position. Eftersom att hålla din tå på plats är avgörande för framgångsrik läkning, är det mycket viktigt att följa våra anvisningar om förbandet. Inte störa eller ändra förbandet utan att prata med din läkare då det kan orsaka återkommande bunion.

Förklaring: Vi kommer att tillämpa din dressing på ett visst sätt för att hålla benen i rätt position. Se till att hålla ditt sår och förband torrt. När du duschar ska du täcka din fot med en plastpåse. Dina suturer kommer att avlägsnas ungefär  2 veckor efter operationen, men din fot kommer att kräva fortsatt stöd med förband eller skena i 6 till 12 veckor.

Läkemedel

Din läkare kommer att förskriva läkemedel mot smärta för att lindra obehag. De mest effektiva medicinerna för att tillhandahålla postkirurgisk smärtlindring är opioider. Dessa mediciner är narkotika, dock, och kan vara beroendeframkallande. Det är viktigt att använda opioider enligt ordination av din läkare. Så snart som din smärta börjar att förbättras ska du sluta ta opioider. Tala med din läkare om din smärta inte har börjat att förbättra inom ett par dagar av din operation. Förutom smärtbehandling, kan din läkare ordinera antibiotika för att hjälpa förhindra infektion i såret under flera dagar efter operationen .

Svullnad

Håll foten i högläge så mycket som möjligt under de första dagarna efter operationen. Det är vanligt att ha en viss svullnad i din fot från 6 månader till tt år efter liktorn kirurgi .

Bärande vikt

Du kommer att få strikta anvisningar om huruvida och när man kan sätta vikt på din  fot. Beroende på den typ av åtgärd du har, om du lägger vikt på din fot för tidigt eller utan rätt stöd, kan benen skifta och bunion korrigeringen gå förlorad. Vissa bunion åtgärder tillåter dig att gå på din fot höger efter operationen. I dessa fall måste patienterna använda en speciell kirurgisk sko för att skydda foten. Många operationer kräver en period utan att man sätter vikt på foten för att säkerställa benläkningen. Foten kommer att läggas om med förband, eller en skena för att upprätthålla den  korrekta benpositionen. Kryckor används vanligtvis för att undvika att lägga någon vikt på foten.  körning kan vara begränsad tills  benen har läkt ordentligt, särskilt om operationen var  på din högra fot.

Fysioterapi och motion

Särskilda övningar kommer att hjälpa återställa fotens styrka och rörelse efter operationen. Ett träningsprogram rekommenderas för att avhjälpa styrkan i din fotled och att återställa rörelse i dina tår. Utöva dessa övningar långsamt och följ instruktionerna från sjukgymnasten.

Shoe Wear

Det kommer att ta flera månader för dina ben att läka helt. När du har avslutat den initiala rehabiliteringsperioden kommer du få råd om skor. Atletiska skor eller mjuka läder skor kommer bäst skydda korrigeringen tills benen har helt läkt. Var medveten om att vi inte rekommenderar att du återgår till högklackade skor.

 Hur Undviker man komplikationer

Även om ovanligt, kan komplikationer uppstå efter kirurgi. Under din återhämtning i hemmet, kontakta oss om :

 • Ditt förband lossnar eller blir våt.
 • Ditt förband bli fuktig med sårvätska eller blod.
 • Du utvecklar biverkningar från postoperativa mediciner.

Dessutom, kontakta oss omedelbart om du märker någon av de följande 

Varningstecken på infektion :

 • Persistent feber
 • frossa
 • Ihållande värme eller rodnad runt förbandet
 • Ökad eller ihållande smärta

Betydande svullnad i vaden ovanför den behandlade foten

Mortons neurom

Morbus Mortons är när en nerv i foten är irriterad eller skadad.

Symptom

De viktigaste symtomen på Morbus Morton inkluderar:

 • smärta, stickande eller brännande smärta
 • en känsla som en liten sten sitter fast under din fot
 • har stickningar eller domningar i tårna, vanligen 2 : a , 3 : e , och 4: e tå n .

Symtomen kan vara värre när använder tighta eller högklackade skor. Det blir ofta värre med tiden.

För att lindra din smärta:
 • vila och ha foten i högläge när du kan
 • hålla en kylande förpackning i en handduk på det smärtsamma området i ca. 20 minuter flera gånger dagligen
 • ta ibuprofen eller Alvedon
 • bär breda, bekväma skor med låg häl och mjuk sula
 • Använd mjuka inläggssulor eller kuddar som du lägger i skorna
 • Försök gå ner i vikt om du är överviktig
Undvik:
 • att använda höga klackar , tighta eller spetsiga skor
Kontakta Cityortopeden om:
 • smärtan är allvarlig eller stoppar dig att göra dina normala aktiviteter
 • smärtan blir värre eller kommer tillbaka
 • smärtan har inte förbättrats efter två veckor
 • du har stickningar eller domningar i foten
 • du har diabetes – fotproblem kan vara allvarligare om du har diabetes

Behandling 

 Vilka är de möjliga behandlingsmetoderna:

 • specialtillverkade mjuka kuddar eller innersulor, för att ta bort det smärtsamma området på foten
 • smärtstillande injektioner
 • fotoperation, om du har mycket allvarliga symtom eller andra behandlingar inte fungerar

Hallux Rigidus

Den vanligaste platsen för artrit i foten är vid botten av stortån. Denna led kallas metatarsophalangeal, eller MTP-led. Det är viktigt eftersom det måste böjas varje gång du tar ett steg. Om leden börjar stelna kan promenader bli smärtsamma och svåra.

I MTP-leden, som i alla leder, täcks benens ändar av ett slät ledbrosk. Om slitage eller skador skadar ledbrosket kan benändarna gnugga ihop. En benpålagring eller överväxt kan utvecklas på toppen av benet. Denna överväxt kan förhindra att tån böjer sig så mycket som den behöver när du går. Resultatet är en styv stortå, eller hallux rigidus.

Hallux rigidus utvecklas vanligtvis hos vuxna mellan 30 och 60 år. Ingen vet varför det förekommer hos vissa människor och inte andra. Det kan bero på en skada på tån som skadar ledbrosket eller från skillnader i fotanatomi som ökar belastningen på leden.

Symtom

 • Smärta i leden när du är aktiv, speciellt när du trycker på tårna när du går Svullnad runt leden
 • En ojämnhet, som en bunion eller kallus, som utvecklas på leden
 • Styvhet i stortån och en oförmåga att böja den upp eller ner

Diagnos

Om du har svårt att böja tån upp och ner eller upptäcker att du går på utsidan av foten på grund av smärta i tån, kontakta Din husläkare eller Cityortopeden direkt. Hallux rigidus är lättare att behandla när tillståndet upptäcks tidigt. Om du väntar tills du ser en benig knöl på toppen av foten, har benpålagringarna redan utvecklats och tillståndet blir svårare att behandla.

Vi kommer att undersöka din fot och leta efter benpålagringar. 

Röntgen:

Röntgen visar platsen och storleken för alla benpålagringar, liksom graden av degeneration i ledutrymmet och brosket.

En osteofyt eller en benpålagring.

Behandling

Konservativ behandling

Smärtstillande medel och antiinflammatoriska läkemedel såsom ibuprofen kan bidra till att minska svullnaden och lindra smärtan. Att applicera kylande förpackningar eller ta kontrastbad (beskrivs nedan) kan också bidra till att minska inflammation och minska symptom under en kort tid. Men de räcker inte för att hindra försämring av tillståndet. Att bära en sko med en stor tå utrymme kommer att minska trycket på tån, och du kommer antagligen att behöva ge upp höga klackar. Vi rekommenderar att du får en specialanpassad sko. Denna typ av sko stöder foten när du går och minskar böjning av stortån.

Ett kontrastbad använder växelvis kallt och varmt vatten för att minska inflammation. Du behöver två hinkar, en med vatten så kallt som du kan tolerera och det andra med vatten så varmt som du tål. Sänk ned foten i det kalla vattnet i 30 sekunder och placera den sedan omedelbart i det varma vattnet i 30 sekunder. Fortsätt att växla mellan kallt och varmt i fem minuter och slutar i kallt vatten. Du kan göra kontrastbad upp till tre gånger om dagen. Var dock försiktig så att du undviker extrema temperaturer i vattnet, särskilt om dina fötter inte är särskilt känsliga för värme eller kyla.

Kirurgisk behandling

Cheilectomy. Denna operation rekommenderas vanligtvis när skadorna är milda eller måttliga. Det handlar om att ta bort benpålagringar såväl som en del av fotbenet, så tån har mer utrymme att böjas. Snittet görs på fotens överkant. Tån och operationssidan kan förbli svullna i flera månader efter operationen, och du måste bära sko med styv sula i minst två veckor efter operationen. Men de flesta patienter upplever långsiktig lättnad.

Arthrodesis. Att föra samman benen (artros) rekommenderas ofta när skadorna på brosket är allvarliga. Det skadade brosket avlägsnas och stift, skruvar eller en platta används för att fixera leden i ett permanent läge. Benen växel gradvis ihop. Denna typ av operation betyder att du inte kommer att kunna böja tån alls. Men det är det mest pålitliga sättet att minska smärta i dessa svåra fall. De första sex veckorna efter operationen måste du använda gips och sedan använda kryckor i ytterligare sex veckor. Du kommer inte att kunna bära höga klackar.

Arthroplasty Äldre patienter som ställer få funktionella krav på fötterna kan vara kandidater för ledutbytesoperation. ledytorna tas bort och en artificiell led implanteras. Denna procedur kan lindra smärta och bevara ledrörelsen.